Skinregister, nummer 200079

Registratienummer 200079


Anbos

Waarom je huid beschermen tegen de zon zo belangrijk is


Nu we al een aantal dagen hebben kunnen genieten van de voorjaarszon is het belangrijk om je goed in te laten lichten over hoe je je huid het beste tegen deze zon kunt beschermen. Je bent misschien ook wel nieuwsgierig naar waarom het eigenlijk zo belangrijk is. In dit artikel leggen we in het kort uit wat zonlicht doet met onze huid.

UV-A en UV-B

Zonlicht bestaat, naast UV-straling, uit infraroodstraling en zichtbaar licht. UV-straling kunnen we onderscheiden in UV-A en UV-B straling.

  • UV-B straling komt oppervlakkig in de huid en zorgt ervoor dat je verbrand als je te veel zon krijgt.
  • UV-A straling komt veel dieper in de huid. Deze straling gaat door glas en je voelt vaak niet dat je veel straling vangt. Daarbij is UV-A straling altijd aanwezig, ook in de winter.

Er is steeds meer bewijs dat ook infraroodstraling zorgt voor de vorming van vrije radicalen en ons collageen beschadigt. Zonlicht zorgt voor schade aan de huid waardoor deze versnelt veroudert. Ook kan de zon de huidcellen beschadigen waardoor huidkanker ontstaat.

Een dagcreme met een beschermingsfactor tegen de zon is daarom geen overbodige luxe. De beschermingsfactor wordt aangeduid met de afkorting SPF. Dit staat voor ‘Sun Protection Factor’. Het getal van de SPF geeft aan hoeveel keer langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden.

UV-Index

Naast de tijd die je in de zon zit zijn er nog een paar factoren van belang:

  • Zonkracht (UV-index)
  • Tijdstip
  • Plek op aarde

Wist je dat je de UV-index eenvoudig op kunt zoeken? Het KNMI meet deze index voortdurend. Op deze pagina vind je altijd de actuele meting. Ook kun je binnen de app ‘Weeronline’ de meting vinden of een apart appje zoals UVLens app downloaden.

Overigens zegt de SPF iets over de mate van bescherming tegen UV-B, niet over UV-A. Wanneer het product ook beschermt tegen UV-A staat het apart op de verpakking. Vaak aangeduid door een cirkel met “UV-A” erin.

Bescherm je huid

Hoe kun je je huid nu het beste beschermen tegen de zon? Het advies is om dagelijks minimaal SPF 15 te gebruiken, dan ben je goed beschermd. Goed smeren is belangrijk, evenals regelmatig smeren (iedere 2 uur).

Als je in je dagcreme een SPF hebt zorg je iedere dag voor een goede anti-ageing.

Tegenwoordig zijn er steeds meer producten met een SPF. Laat je informeren en adviseren door je huidspecialist. Bij de Studio voor Huidverbetering hebben we een breed assortiment dagcremes met SPF, zowel van Medik8 als van Guinot.

Blijf op de hoogte