Skinregister, nummer 200079

Registratienummer 200079


Anbos

IPL/lasertechnieken weg bij schoonheidsspecialiste?


Studio-voor-Huidverbetering-Anne-Marie-Tempelaars-08De afgelopen jaren is het aantal gevallen van verbrandingen, littekenvormingen en huidbeschadigingen ten gevolge van foutief (thuis)gebruik van IPL-/lasertechnieken toegenomen. Deze ontharingsmethode is tegelijkertijd ook steeds populairder geworden waardoor meer behandelaren deze zijn gaan aanbieden.

Om dit aantal schrijnende gevallen te verminderen heeft minister Schippers een wetsvoorstel ingediend. Het voorstel omvat dat IPL-/laserbehandelingen alleen nog maar uitgevoerd mogen worden door huidtherapeuten en dermatologen. Dit zou betekenen dat schoonheidsspecialistes niet meer via IPL/laser mogen behandelen.

Mijn perspectief

25 Jaar geleden ben ik gestart met de basisopleiding schoonheidsverzorging. Daarna ben ik doorgestoomd naar de Voortgezette Opleiding waarin diverse specialisaties, zoals lymfedrainage, acnebehandelingen en elektrisch ontharen aan bod kwamen. Ik ben indertijd ook les gaan geven op de opleiding, wat, gezien mijn medische vooropleiding, ontzettend leuk was om te doen.

13 jaar geleden heb ik, na intensief speurwerk, de beslissing genomen om met IPL te gaan werken. Hierin heb ik mij gespecialiseerd, mede via de opleiding ‘ontharingstechnieken’ die door de ANBOS, brancheorganisatie voor schoonheidsverzorging, wordt aangeboden. Mijn behandelmogelijkheden werden hierdoor enorm vergroot en ik heb al vele cliënten mogen begeleiden in hun strijd tegen de haren. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik die stap heb kunnen en durven zetten.

Mogelijke gevolgen

Treatment_11Wanneer dit wetsvoorstel wordt aangenomen heeft dit gevolgen voor mijn praktijk. Echter vind ik het wel een goede zaak dat er richtlijnen komen. Gelukkig erkent minister Schippers dat er een groep gespecialiseerde schoonheidsspecialistes is die hiervan niet de dupe mogen worden. Er wordt op dit moment dan ook gewerkt aan een hbo-module ‘ontharingstechnieken’. Door het volgen van deze module blijven wij waarschijnlijk bevoegd om deze behandelingen te blijven geven. Schoonheidsspecialistes met deze specialisatie dienen zich iedere 3 jaar opnieuw na te scholen om de specialisatie te blijven behouden.

Kortom: er wordt op vele fronten hard gewerkt!

Ondertussen ben je bij een gespecialiseerde schoonheidsspecialist in vertrouwde handen en kun je bij mij terecht voor diverse ontharingsbehandelingen, zowel elektrisch epileren als ook IPL-ontharing.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met mij op. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn deel ik deze middels mijn nieuwsbrief.

Tot snel!

Groet,

Anne-Marie Tempelaars

Voor een uitgebreide toelichting van de Anbos, klik hier.

Blijf op de hoogte